Revenge of the Nokia

Door DaMarcus op maandag 28 december 2009 21:26 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.985

Een ieder van ons zal er wel eens last van hebben gehad: een telefoon die niet compatible was met waterschade waardoor laatste overwon. Ook ik mag er nu onder lijden. De eerste Kerstdag was het feest voor mij. Ik was in de veronderstelling dat m'n toestel in de woonkamer lag. Nou, forget it but. Na het leeghalen van de wasmachine kwam ik m'n toestel ineens tegen, een BlackBerry Bold 9700. Slechts 3 weken oud en nu al naar z'n grootje.

Maar zo moedig als ik was, deassembleerde ik het toestel tot zover ik kon. Gelukkig had ik niet kleiner dan Torx T6 in huis liggen en is de schroefmaat van de schroefjes in de Bold Torx T5. Vooruit dan maar, de kachel wat hoger opstoken en de gedeassembleerde Bold 9700 op de verwarming. Nu deze toch op de verwarming ligt te drogen, zal ik jullie eens uitleggen waar de titel op slaat. Nee, ik ga verder terug. Terug naar de tijd dat ik m'n eerste echte toestel in handen had, dat was 4 jaar ervoor.

Gezien ik er destijds zo'n 30,- tot 40,- per maand aan beltegoed verstookte, vonden ik en mijn ouders het niet onverstandig om een mobiel abonnement te nemen met een daarbijbehorend toestel. Ik herinner mij nog ergens mei 2005 geloof ik. De Samsung D500 was nog maar net op de markt. Een kuddedier als ik was, moest en zou ik dat toestel ook moeten hebben. Immers, elke tiener liep er mee rond. Volgens mij zat ik toen ook in die fase en wilde ik er ook bij horen. Voor degenen die niet weten hoe het toestel er er ziet:

Samsung SGH-D500

En o, deze had destijds specificaties en een design om van te smullen. Een fatsoenlijk kleurenscherm, Bluetooth, 1.3MP camera en ~ 100MB opslagruimte. Ik voelde me net als een keizer. Hemels, wat een toestel. Met menigeen Java-game heb ik m'n tijd doorgebracht. De graphics waren destijds voor in z'n tijd vooruit.

DaMarcus-bestendig was het toestel niet helemaal. Het scherm was een kwetsbaar onderdeel van deze telefoon. In 2 jaar tijd heb ik er 3 schermen doorheen gejaagd. Gemiddeld ieder halfjaar een dus. De eerste keer was ik zo stom om terug te gaan naar de Vodafone Store welke de hoofdprijs rekende voor een nieuw scherm. De keren er op wist ik beter en stapte ik naar binnen bij Hasan Telecom. Die mocht dan wel imitatieschermen hebben, zijn prijs was een stuk aantrekkelijker.

Na een kleine 2 jaar was het dan eindelijk tijd om te verlengen. En ik had geen idee waar ik moest beginnen met zoeken naar m'n volgende toestel. Her en der zag ik wel nieuwe toestellen voorbijkomen die het allemaal net niet waren. Totdat ik oog in oog met dit toestel kwam:

Nokia E61i


De Nokia E61i. Ik ontmoette deze voor het eerst op de Nokia-site. Reviews had ik nog niet doorgelezen, ik belde gelijk de Vodafone Store op om deze voor me te reserveren. Wat vond ik dat een prachttoestel. Een QWERTY-toetsenbord, dat is wat ik wilde. Een schermdiagonaal van 2.4" met een schermresolutie van 320x240. En UMTS aan boord, dus internetplezier gegarandeerd. Daarnaast was er voor Symbian ook genoeg verkrijgbaar qua applicaties. Man, ik kon m'n geluk niet op.

Dit toestel heb ik op een vrijdagmiddag opgehaald. Dat was de beste dag in m'n leven met het toestel. Ik herinner mij als de dag van gisteren dat ik met een aantal vrienden een weekendje weg zou gaan richting Duinrell en dat we op zaterdag zouden gaan paintballen in Spaarnwoude (aanrader). Die vrijdagavond hadden we trek in pizza. Natuurlijk wilde ik per direct de capabiliteiten van m'n toestel uitproberen. Uiteindelijk hebben we online pizza's besteld en kreeg ik de orderbevestiging in m'n mailbox. Nog geen kwartier later stond de koerier bij de ingang. Oh dear, de D500 werd overroeld door m'n nieuwe Nokia E61i.

Het toestel heeft het lange tijd met mij uitgehouden. Maar er kwam een moment da tik een firmware-update uitvoerde en het toestel trager dan ooit werd. Toegegeven, ik SMS'te veel. En een gebruik aan opslagruimte had ik niet met het toestel. Op een gegeven moment stonden er meer dan 2.000 smsjes in m'n inbox. Hiervan dacht ik dat dit de boosdoener was dat m'n toestel enorm vertraagde. Na een hard reset was het toestel net zo snel als dikke stront door een vergiet. Niet dus.

Dit was ook de periode dat ik mij steeds meer ging interesseren in hardware in telefonie. Uiteindelijk kwam ik er achter dat de CPU - de TI OMAP 1710 ARM-926 - te traag was om de Symbian S60v3 onder de plak te houden. Het was een rollenspel waarbij de rollen waren omgekeerd. De CPU had kennelijk aardig te lijden onder het het brakke Symbian. Het beluisteren van muziek, instant messaging en mobiel internetten was teveel gevraagd van het toestel. Dit liep dan uit in een vastloper of een van de applicaties nokte er mee. De uiteindelijk boosdoener is het werkgeheugen geweest gok ik, dit was 45MB RAM. Iets waarvan ik nog steeds denk dat dit te weinig was voor wat ik met het toestel deed.

De Nokia had ik al 1 jaar en 8 maanden in bezit en ik besloot er een punt achter te zetten. Ik en Nokia waren duidelijk incompatible met elkaar. Nokia PC Suite weigerde te back-uppen en de back-ups die wel lukten konden niet worden teruggeplaatst naar het toestel. Verder had het toestel ook random crashes. Het was een druppel die een emmer deed overlopen.

En omdat er een nieuw winkelcentrum was aangelegd met daarin 2 telecomshops, was ik gek genoeg om niet verder te reizen dan nodig was. Immers is reistijd met de auto van m'n huis naar deze winkel slechts een kwartiertje. Dus zo enthousiast als ik was, stapte ik deze winkel binnen. Hoe ik met de verkoper kennis maakte, weet ik niet meer. Wat ik wel weet, is dat ik eerst mijn rant heb losgelaten met betrekking tot Nokia en Symbian. Het werd duidelijk in het vehraal dat Nokia er niet meer inkwam bij mij. De E61i had m'n ervaring met Nokia en Symbian immers goed verneukt.

Geruchten leerden mij ooit dat als je eenmaal aan een BlackBerry zou beginnen je niets anders meer zou willen. Deze keer was ik wel snugger genoeg om me reviews door te lezen voordat ik zou beginnen aan een nieuw toestel. Omdat ik baat had bij een groot schermdiagonaal zou de BlackBerry Storm m'n volgende toestel worden.

BlackBerry Storm 9500

En ja, voor mij is het waar. Toen ik eenmaal begon aan het BlackBerry OS wilde ik niks anders meer. Ondanks dat er nog volop kinderziektes waren in de firmware van de Storm was dit al een hele vooruitgang. Zowel qua snelheid als gebruiksgemak. Het toestel voldeed ook naar m'n wensen al moest ik wennen aan het scherm met haptische feedback.

Dat laatste heeft ook het toestel zijn leven gekost. Immers was ik een QWERTY-toetsenbordje gewend. In de tijd dat ik met het toestel heb gewerkt, heb ik nooit echt kunnen wennen aan het scherm. Het werkte niet slecht maar het was niet wat ik zocht. Ik neigde dan ook weer terug naar een QWERTY-toetsenbord. De volle mep hiervoor betalen had ik geen zin in. Zodoende ging ik weer terug richting telecomshop om de situatie uit te leggen. Ik kwam daar wel vaker om ze te hulp te schieten bij technische problemen en dergelijke. Het waren onkundige mensen maar af en toe kwamen ze er niet uit.

Nadat ik m'n situatie had uitgelegd kon ik voor een leuke prijs een Bold 9700 meekrijgen. M'n Storm kon ik doorverkopen en uiteindelijk heeft me niet veel extra gekost. De eerste 2 dagen kostte het me enige gewenning om overweg te kunnen met het trackpad en het toetsenbord. Maar toen ik dit eenmaal onder knie had, kreeg ik het idee dat het m'n grote vriend voor onderweg werd. Immers deed de Bold 9700 goed wat hij moest doen en deed hij mij Symbian en Nokia vergeten. De BlackBerry was snel, had nooit een vastloper en ging 5 dagen mee op een accu bij regelmatig gebruik.

En ja, diezelfde Bold 9700 heeft het gevecht met de wasmachine verloren. 3 weken heb ik er van kunnen genieten. Maar zo gek als ik was, ging ik richting dezelfde telecomshop waar ik vaker kwam. Ik had mijzelf al voorgenomen in ieder geval een niet al te duur toestel meer aan te schaffen via het wereldwijde web. De kans dat ik een nieuwe Bold zou krijgen, achtte ik gering. Immers was het m'n eigen fout dat het toestel naar z'n grootje was.

In de winkel lag een E71 op de toonbank als demotoestel. Deze lag er al langer en deze keer kon ik er niet vanaf blijven. Ik was benieuwd naar de performance van de opvolger van mijn graftelefoon. Ik had er al positieve verhalen over gehoord, maar wilde ze deze keer zelf ervaren. En het viel mij niets tegen. Waar de E61i al zou vastlopen, pruttelde de E71 vrolijk door. Het kwam niet over als een goed mobiel OS maar ook niet als een slecht OS. De verkoper merkte op dat ik aan het spelen was met de E71 en kende mijn afgunst tegen Symbian. Ik vertelde hem dat deze lichtelijk waren bijgedraaid. Symbian S60 kon mij enigzins bekoren na er even mee te hebben gespeeld. Beter gezegd: de eerste indruk was goed.

Nadat ik mijn probleempje van de Bold 9700 uitlegde, kwam de verkoper met een voorstel. Ik zou de Nokia E71 van zijn vrouw overnemen en hij zou mij een nieuwe Bold 9700 bezorgen. Voor mij een win-win situatie gezien ik nu goedkoper uit ben dan de nieuwprijs van Nokia E71 en de inkoopsprijs van de Bold 9700. Om nou voor 2 / 3 weken een Nokia E71 te kopen, klinkt als krankzinning. Maar dit is mijn voordeligste en beste mogeilijkheid.

Kan ik mijn rampenervaring met Symbian doen vergeten en een nieuwe start maken? Zal mijn afgunst verdwijnen of moet ik na 2 weken dit alsnog een TurboTurbo wensen?

To be continued...

Volgende: Wanted: a new mouse in the house 08-'09 Wanted: a new mouse in the house

Reacties


Door Tweakers user htol, maandag 28 december 2009 23:15

Zonde van je Bold, maar ik heb wel van je verhaal genoten!

Zo herkenbaar als je iets heel graag wilt hebben, dat je geen reviews leest maar zo snel mogelijk wilt hebben :P

Door Tweakers user DonPr0n, maandag 28 december 2009 23:52

Waarom wil die verkopzer zijn vrouw dan van de E71 af? Of snap ik het niet volledig?

Door Tweakers user DaMarcus, dinsdag 29 december 2009 00:03

Was ik wellicht vergeten te melden. Zijn vrouw gebruikte de E71 niet meer, zij was overstapt op een ladyphone :)

Door Tweakers user Krisp, dinsdag 29 december 2009 00:03

Als je de E61i alleen maar traag vond en er daarnaast geen problemen mee had, kun je dat ding makkelijk overnemen. Anders zou ik even kijken naar een andere BlackBerry of een Adroid/iPhone. Die toestellen zijn veel verder dan de E71 en daarmee een stuk begerenswaardiger. Aldus een E71-bezitter. ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 december 2009 00:04]


Door Tweakers user DaMarcus, dinsdag 29 december 2009 00:09

Alleen heb ik nu voor minder dan de prijs in de PW een E71 en krijg ik over 2 / 3 weken weer een Bold 9700 toe. Dan is mijn keuze snel gemaakt ;)

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 29 december 2009 11:04

Water, het kan vreemde gevolgen hebben. Heb zelf ooit water in men laptop gehad (don't ask). Op het werk direct in de oven geplaatst en enkele uren later draaide die weer zonder zorgen.

Mijn zus had ooit een GSM in het water laten vallen. Geprobeerd om garantie te claimen maar uiteraard gefaald. Ze geeft dat toestel aan mij zodat ik er eens naar kan kijken, ik druk 's avonds op die power knop en hij werkt gewoon, alleen het LCD toonde de kleuren in negatief, maar dat is na een tijdje ook verdwenen.

Ik heb bij blackberry toestellen altijd mijn bedenkingen, vraag me niet waarom. Maar hebben die nu echt nog een meerwaarde tov de andere grote spelers zoals WM, Apple of Android?

Door Tweakers user hpt870, dinsdag 29 december 2009 11:20

Lekker verhaal om te lezen!

Over de e71:
Als je de hoop hebt allerlei fancy software erop te zetten, vergeet het maar. Voor Symbian s60v3 is nauwelijks interessante software te vinden naar mijn idee. Het enige echt interessante is vHome dat de standaard functies die er al op zitten nog net even iets efficiŽnter maken. Verder is s60v3 tamelijk gedateerd qua looks en feel, vergeleken met anders OSen (met name Android).

Als je niets geeft om fancy software dan is het een top apparaat. De standaard functies werken goed en het toetsenbord is ook prima te gebruiken.

Helaas ligt mijn e71 al 3 weken bij de reparateur. Ondanks mijn tevredenheid met de telefoon is hij er ineens mee opgehouden. Ik ga er van uit dat het een unieke situatie is, maar belabberd is het wel..

Door Tweakers user Jeoh, dinsdag 29 december 2009 15:01

5 dagen met regelmatig gebruik? Heb je soms een accu uit de auto op je BB aangesloten? :+ Ik haal amper een dag...

Door Tweakers user DaMarcus, dinsdag 29 december 2009 16:02

Mijn zus had ooit een GSM in het water laten vallen. Geprobeerd om garantie te claimen maar uiteraard gefaald. Ze geeft dat toestel aan mij zodat ik er eens naar kan kijken, ik druk 's avonds op die power knop en hij werkt gewoon, alleen het LCD toonde de kleuren in negatief, maar dat is na een tijdje ook verdwenen.

Ik heb bij blackberry toestellen altijd mijn bedenkingen, vraag me niet waarom. Maar hebben die nu echt nog een meerwaarde tov de andere grote spelers zoals WM, Apple of Android?
Waterschade is al snel te ontdekken aan de 'verklikkers', witte stickers die rood kleuren zodra deze vochtig / nat zijn geworden.

Ik heb het zelfde voorval meegemaakt met een Nokia N95 van een familielid gehad. Deze lag al een halfjaar te verstoffen nadat deze nat was geworden. Op een zondagmiddag besloot ik deze eens open te schroeven, schoon te maken en weer te assembleren. En je raadt het al: hij werkte weer :)

De meerwaarde van een BlackBerry zit hem in een aantal dingen mits je wel BIS of BES hebt bij je mobiele abonnement.

Als eerste staat gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel. Ik ken meerdere mensen die dit jaar zijn begonnen aan een BlackBerry, zowel jong en oud. Het OS vraagt enige gewenning maar na deze gewenningsperiode zie ik dat ze er mee kunnen werken alsof een kind de was kan doen. Mijn manager is een halve digibeet op het gebied van telefoons maar kan goed overweg met een BlackBerry.

Verder zijn ze over het algemeen stabiel te noemen. Goed, er zitten natuurlijk altijd wel wat bugs in de firmware maar over het algemeen is het OS geen ramp om mee te werken en kent een BlackBerry eigenlijk geen vastlopers.

Daarnaast is de realtime pushmail (BIS / BES) erg goed. Natuurlijk zijn er alternatieven maar het synchroniseren met de Exchange-server verloopt zoals het moet. Ditzelfde geldt ook voor de agenda, contacten etcetera.

Als je puur kijkt naar de handheld zelf is het vooral de stabiliteit, stevigheid en het gebruikersgemak. Hij doet het gewoon altijd en je hoeft nergens meer bij na te denken.

En vanuit de meer zakelijke omgeving spelen zaken als beheer en veiligheid een belangrijke rol. Dat alles bij elkaar maakt een BlackBerry erg krachtig.
Lekker verhaal om te lezen!

Over de e71:
Als je de hoop hebt allerlei fancy software erop te zetten, vergeet het maar. Voor Symbian s60v3 is nauwelijks interessante software te vinden naar mijn idee. Het enige echt interessante is vHome dat de standaard functies die er al op zitten nog net even iets efficiŽnter maken. Verder is s60v3 tamelijk gedateerd qua looks en feel, vergeleken met anders OSen (met name Android).

Als je niets geeft om fancy software dan is het een top apparaat. De standaard functies werken goed en het toetsenbord is ook prima te gebruiken.
Dank voor het compliment. Alhoewel ik in m'n blog wel nog schoonheidsfoutjes tegenkom, waardeer ik je compliment :)

Ik wil niet zweren bij BlackBerry OS maar het probleem is dat het OS al nagenoeg goed is. Okee, het is niet zo fancy als Windows Mobile, iPhone OS of Android. Daarom vind ik een afwisseling wat betreft het OS wel een verwelkoming.
5 dagen met regelmatig gebruik? Heb je soms een accu uit de auto op je BB aangesloten? Ik haal amper een dag...
Heb je het dan hierbij over een Bold, Curve of een Storm?

Van de Storm kan ik het begrijpen als je over de accuduur spreekt, maar als je het slechts een dag uithoudt met Curve of Bold is er iets mis :+

Reageren is niet meer mogelijk